Get Adobe Flash player

Aktualności


Dzisiaj jest: Środa
13 Grudnia 2017
Imieniny obchodzą
Lucja, Łucja, Otylia, Włodzisława
Do końca roku zostało 19 dni.
Zodiak: Strzelec

Online

Odwiedza nas 4 gości oraz 0 użytkowników.

Oglądają nas

Wyszukiwarka



Bocian biały

     Bocian biały ( Ciconia ciconia ) jest gatunkiem chronionym na mocy Ustawy o Ochronie Przyrody, Konwencji Bońskiej, Berneńskiej, Ramsarskiej, a także wymienianym w tzw. Dyrektywie Ptasiej Unii Europejskiej. Jest to spory ptak zamieszkujący Europę Środkową, Afrykę północno-zachodnią i Azję Mniejszą. Zimuje w Afryce Równikowej i Wschodniej, a także w Indiach. Poza czarnym ogonem i lotkami, jego upierzenie ma kolor biały. Nogi i dziób są czerwone. Bocian waży ok. 4 kg, a rozpiętość jego skrzydeł wynosi ok. 2 m. Często zakłada gniazda na wysokich drzewach i słupach w pobliżu ludzkich siedzib. Najchętniej wybiera tereny wiejskie z licznymi łąkami i dolinami rzecznymi, bagnami, oczkami wodnymi oraz torfowiskami. Pożywienie bociana stanowią większe owady, jaszczurki, węże, pisklęta innych ptaków, ale przede wszystkim gryzonie. Rzadko poluje na żaby. W Polsce największe zagęszczenie populacji tego ptaka stwierdzono na obszarze północno-wschodnim i wschodnim. Polska jest krajem, w którym gniazduje największa światowa populacja (w roku 2004 gniazdowało w Polsce około 50 000 par bociana białego). Przylot ptaków do naszego kraju ma miejsce na przełomie marca i kwietnia. Trasę 8000 km przebywają w ciągu czterech miesięcy, pokonując dziennie maksymalnie 200 km. Po dotarciu na miejsce samiec zajmuje się budową lub naprawą starego gniazda. Jaja, zwykle 4-5, składane są pod koniec kwietnia. Obydwoje rodziców wysiaduje je przez 34-35 dni. Pisklęta nie potrzebują opieki rodziców po ok. 70 dniach. Ze względu na spadek liczebności bocianów, zostały one objęte ścisłą ochroną gatunkową. Bocian jest gatunkiem bezpośrednio reagującym na zmiany środowiska, a zwłaszcza na zmieniającą się dostępność zasobów pokarmowych. Wszelkie zmiany w środowisku mają bezpośredni wpływ na efekty lęgów u tego gatunku.

   Wigilia Dnia Dziecka, czyli 31 maja ogłoszona została przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody "pro Natura" Dniem Bociana. Na takie święto zasługują polskie bociany, których gnieździ się u nas najwięcej na całym świecie. Dzień Bociana stanowi okazję do zwrócenia szczególnej uwagi na miejsce, jakie ten ptak zajmuje w polskiej kulturze
i krajobrazie, na jego zagrożenia i potrzebę ochrony.

Ciekawostki na temat Bociana Białego

 - Najstarsze gniazdo bociana białego znaleziono w Niemczech, miało ono 400 lat i ważyło tonę.

 - W trakcie lotu ptaki te wykorzystują prądy wznoszące, co pozwala im oszczędzać siły potrzebne  w dalekich wędrówkach.

 - Co roku przylatuje do nas ok. 41 tysięcy par ze 160 tysięcy żyjących na świecie.

 - Bocian żyje długo, bo ok. 25-30 lat.